1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 Voturi, Evaluare: 5.00 din 5)
Loading...
aplicare autocolant
Aplicare autocolant – Cum se face?
03/02/2019
idei reamenajare dormitor
7 Idei pentru redecorarea dormitorului
17/02/2019

Sfaturi alegere apartament – Citeste-le ca sa dormi linistit!

sfaturi alegere apartament

Sfaturi alegere apartament – Cisteste-le ca sa dormi linistit

In primul rand vreau sa te anunt ca va fi un articol mai lung, care trebuie citit in tihna. Inarmeaza-te cu un pix si o foaie si ofera-ti cateva minute de liniste, pentru ca vom trata o chestiune destul de serioasa, care poate face diferenta atunci cand iti doresti sa nu ai parte de surpriza neplacute in viata ta si anume alegerea corecta a apartamentului in care vei locui cel putin o perioada de acum inainte.
Iti vom prezenta o serie de sfaturi alegere apartament pe care te sfatuim sa le urmezi atunci cand urmeaza sa faci pasul important de a te muta de langa ai tai si de a incepe o viata noua. Din capul locului nu iti recomandam apartamentele vechi pentru prima ta achizitie. Gandeste-te ca peste 20 de ani, apartamentele noi vor avea … in jur de 20 de ani, iar cele vechi vor avea 50-60 de ani. De asemenea noi te sfatuim sa iti indrepti atentia doar spre blocuri la care s-au inceput deja lucrarile de constructie. Te rog urmareste cu atentie si urmatoarele sfaturi:

  • Alege zona in care iti doresti sa locuiesti

In primul rand trebuie sa iti alegi zona in care vrei sa locuiesti. Gandeste-te ca oricand poate aparea o problema cu masina sau cu permisul tau de conducere, asa ca nu ar fi rau sa ai si un mijloc de transport in comun in zona. De altfel, gandeste-te la copiii tai, ei nu pot conduce pana la varsta de 18 ani, iar uneori poate nu este cazul sa fie dusi si adusi de unul din parinti. Noi recomandam ca un mijloc de transport in comun sa fie la cel mult 15 minute departare, pentru a nu fi nevoit ca mereu sa ii insotesti pe cei dragi.

  • Alege cateva complexuri rezidentiale pe care sa le vizitezi

Sunt destule site-uri care ofera adresele tuturor complexurilor rezidentiale in constructie sau deja construite. Nu ai nevoie neaparat de un agent imobiliar, care de cele mai multe ori isi ia informatiile din acelasi loc din care ai putea sa ti le iei si tu. In plus, un agent imobiliar incearca sa-ti vanda la pretul pe care el si-l doreste si nu la un pret cat mai mic, deoarece are nevoie de comision. Aaa… si balivernele cu comision 0%, nu exista! Agentiile au comisionul inclus in pretul apartamentului, sub forma de discount oferit de dezvoltator. Acelasi discount il vei oferi si tu de la dezvoltator cu siguranta!

  • Intreaba daca se accepta programul “Prima casa”, indiferent de metoda de achizitie

Indiferent daca detii toata suma pentru achizitionarea apartamentului sau doar o parte, lasa mereu impresia ca vrei sa cumperi prin programul “Prima Casa”! Neaparat prin “Prima Casa”, nu ipotecar sau alt tip de credit. Majoritatea dezvoltatorilor “corecti” accepta aceasta varianta de creditare, care implica un control amanuntit din partea bancilor asupra dezvoltatorului. Presupun ca ti-ai dat seama pana acum ca “Banca nu pierde niciodata!” asadar daca dezvoltatorii spun ca accepta aceasta varianta, cu siguranta este vorba de o persoana si de un proiect serios.

  • Acorda o atentie deosebita constructiei

Este poate unul din cele mai importante sfaturi alegere apartament. Nu trebuie sa fii expert in domeniu, ci doar sa fii un pic atent. Incepe prin  stalpii si grinzile de rezistenta, care la prima vedere ar trebui sa-ti inspire incredere raportand la numarul de etaje pe care le va avea constructia. De asemenea, intereseaza-te de grosimea fierului-beton ingropat in cimentul din grinzi si stalpi (ideal peste 14mm), insa nu uita sa scazi si exagerarea unor dezvoltatori, de minim 2mm.
De asemenea, acorda atentie si peretilor (caramida sau BCA). Acestia trebuie sa fie drepti, cu cat mai putin imperfectiuni.
Cere cat mai multe informatii legate de instalatia electrica si de traseul acesteia. Va fi foarte important daca vei lua hotararea sa achizitionezi imobilul.

  • Intreaba cand se estimeaza racordarea la utilitati

Este un lucru care iti va spune data la care te vei putea muta efectiv. Trebuie sa stii ca la termenele furnizate de dezvoltator se adauga in medie 3 pana la 6 luni, termene care de obicei sunt prinse in contract ca “motive de intarziere neimputabile vanzatorului” si care se refera la conditii meteo nefavorabile sau termene de racordare la utilitati. Asadar ideal ca macar documentatia pentru racordarea la utilitati sa fie realizata. Nu este recomandat sa te muti inainte de racordarea la reteaua magistrala deenergie electrica, deoarece vei beneficia de “curentul de santier” si nu vei putea folosi electrocasnicele din cauza variatiilor mari de tensiune.

  • Intreaba lucruri legate de dotarile apartamentului

Din dotarile apartamentului trebuie sa faca parte neaparat sanitarele (solutia dezvoltatorului sau o solutie custom, caz in care instalarea trebuie sa fie GRATUITA) si instalatia termica, inclusiv centrala. Recomandam ca instalatia sa fie realizata din PEX, prin distribuitoare, cu robineti pe fiecare canal de distributie, pentru inchidere in caz de urgenta a ramurii cu probleme. Partea de instalatie care duce de la centrala catre distribuitor, recomandam sa fie din PP-R. Caloriferele conteaza mai putin, cu exceptia celui din baie, care trebuie sa fie unul vertical.

  • Afla detalii legate de destinatia terenului pe care este amplasata constructia

Recomandam sa acorzi o atentie deosebita documentelor pe care dezvoltatorul ti le va pune la dispozitie. Noi recomandam sa platesti un avocat / jurist sa le analizeze ( In principiu costurile sunte de maxim 200 de lei ) pentru a fi cat mai sigur. Tu trebuie sa stii ca destinatia terenului pe care este amplasata constructia nu trebuie sa fie in niciun caz “teren agricol”, “pasune”, “faneata” ci “teren intravilan”.

  • Cere actele / documentatia imobilului si modelul de contract de vanzare-cumparare

Daca te-ai hotarat sa achizitionezi apartamentul, cere un model de contract de vanzare-cumparare sau, dupa caz, antecontract de vanzare-cumparare. Daca totul este in regula, in contract se folosesc termeni clari si nu ar trebui sa depaseasca 7-8 pagini. Oricum, iti recomandam sa treci si cu acest document pe la un avocat / jurist.

  • Verifica pe site-urile institutiilor publice detalii legate de autorizatii

Verifica autorizatiile de constructie si PUZ-urile pentru locul in care se construieste pe site-urile primariilor. Aceste date sunt publice si le poate accesa oricine. Ai grija ca regimul de constructie sa nu depaseasca regimul de inaltime din zona, pentru a evita problemele ulterioare. Recomandam o atentie deosebita asupra acestui aspect, mai ales daca iti cumperi apartamentul la mansarda!

  • Efectueaza cercetari pe internet legate de beneficiarul proiectului

Te incurajam sa verifici firma beneficiarului pe internet, sa vezi anul infiintarii acesteia. Idead ar fi sa fie o firma veche, cu istoric. De asemenea, poti cauta in presa locala articole legate de eventuale probleme la alte santiere ale aceluiasi beneficiar. Ar trebui sa acorzi mai multa atentie firmelor noi si fara istoric si sa sapi mai adanc dupa informatii legate de dezvoltator ( de asemenea, un avocat iti poate fi folositor in astfel de situatii, deoarece ei se invart in cercuri cu foarte multe informatii).

Bonus: Cere informatii de la locatarii din zona. Vezi daca sunt multumiti si ce probleme acuza.

Acesta este ghidul complet cu sfaturi alegere apartament realizat cu informatii culese de la persoane care s-au intalnit cu situatia de a achizitiona un nou imobil, iar in speranta ca-ti vei gasi locuinta mult dorita, iti dorim SUCCES!

PS: Nu uita sa ne impartasesti experienta ta in sectiunea de comentarii si nu uita sa dai un share daca ai considerat acest articol ca fiind util! Multumim!