1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Fara voturi pentru moment)
Loading...
foraje puturi
Care este durata de viata a puturilor de apa si de ce este influientata?
10/10/2019
Proiecte de casa cu mansarda sau cu etaj
Proiecte inedite de case cu etaj sau mansarda
10/10/2019

Vrei sa faci vin bun? Iata ce trebuie sa stii!

cum se face un vin bun?

cum se face un vin bun?

  Pentru multi gospodari, inceputul toamnei este sinonim cu sezonul culesului viei, urmat de momentul unic in an, in care strugurii sunt transformati in vin. Vorbim despre una dintre cele mai vechi bauturi din istoria omenirii, fapt pentru care exista o adevarata „cultura a vinului”. De-a lungul timpului, producatorii au cautat continuu reteta pentru obtinerea vinului perfect, iar multi deja sustin ca deja detin acest secret.

  Desi pare o operatiune destul de simpla, procesul de productie a vinului „de casa” are anumite reguli de care trebuie sa se tina cont pentru obtinerea unei bauturi de calitate. Pornind de la soiul si calitatea strugurilor, continuand cu operatiunile de prelucrare si apoi cu modul de pastrare, producatorii experimentati tin cont cu sfintenie de aceste reguli si niciodata nu dau gres.

 

  1. Ce fel de struguri folosim?

    Evident, un vin de calitate este produs din struguri din acelasi soi, indiferent ca vorbim de vin rosu, vin alb sau rose. Exista numeroase soiuri de struguri, insa cele mai bune vinuri vor iesi din cei cu o concentratie mai mare de zahar. Astfel, 17 grame de zahar la litru dau vinului aproximativ un grad de tarie alcoolica, iar strugurii cei mai buni sunt cei care dau peste 160-170 de grame de zahar la litru. Este necesar ca vinul sa aiba tarie de cel putin 10,5 grade, pentru ca astfel capata si imunitate in fata anumitor boli care il pot afecta. In momentul culesului, strugurii trebuie sa fie foarte bine copti, iar ciorchinii trebuie curatati de frunze, eventuale urme de mucegai si insecte. Un alt secret este depozitarea strugurilor culesi, producatorii experimentati spunand ca acestia trebuie pusi in cosuri de nuiele, nicidecum in galeti de plastic sau metal.
     

  2. Cand si cum zdrobim strugurii culesi?

    Un alt secret pentru obtinerea unui vin de calitate sta si in aceasta etapa, cea in care strugurii sunt zdrobiti si transformati in must. Cu cat sunt zdrobiti mai repede dupa cules, cu atat mai bine, perioada scursa intre cele doua etape trebuind sa fie de maxim opt ore. In cazul in care strugurii au fost depozitati in saci de plastic, aceasta perioada trebuie redusa la jumatate.
    Conteaza mult si calitatea uneltelor folosite, fiind recomandat sa fie produse din lemn, plastic sau inox. Fierul poate afecta calitatea vinului, provocandu-i boala cunoscuta sub denumirea de „casare ferica”. Un zdrobitor de struguri de la 200 de lei ofera garantia unui produs din materiale de calitate, care va va scuti de astfel de probleme. 

  3. Nu lasati mult timp mustul pe tescovina!

    Odata terminata operatiunea de zdrobire, mustul rezultat se depoziteaza cu tescovina in damigene. Parerile despre perioada in care mustul trebuie lasat peste tescovina sunt impartite, cei mai multi dintre producatori preferand sa il lase cel mult doua saptamani. Exista si producatori care lasa mustul cu tescovina pana in primavara, insa perioada optima este de doar 48 de ore. In caz contrar, tescovina induce in vin tanin si arome care ii pot afecta serios calitatea.
    Prin urmare, dupa doua zile de la momentul producerii, mustul se trage in butoaie, insa este foarte important sa fie si filtrat in acelasi timp. Butoaiele se vor umple la trei sferturi din capacitate, pentru ca mustul intrat in fermentatie sa nu dea pe dinafara, asigurandu-se si aerisirea acestora. Foarte important este ca spatiul in care vor fi depozitate butoaiele cu mustul lasat sa fermenteze si fie bine ventilat. In caz contrar, gazele rezultate in urma procesului de fermentatie se acumuleaza in incapere, putand avea efect fatal in cazul oricui va sta timp de cateva minute in spatiul respectiv. 

  4. Pritocirea, ultima etapa

    Pritocirea este operatiunea de separare a vinului de drojdia care se depune in butoi in timpul procesului de fermentatie. Pentru a obtine un vin limpede, cu un gust curat, este recomandat ca aceasta procedura sa fie efectuata de cel putin trei ori. Prima pritocire se face imediat dupa ce vinul a stat din fiert, prin transferarea acestuia in alt butoi, fara a neglija si operatiunea de filtrare, care poate fi facuta cu ajutorul unei bucati de tifon. A doua pritocire trebuie facuta la 20-30 de zile de cand vinul a fost pus la fermentat, iar cea de-a treia, la 6 luni, adica undeva prin luna martie.  


Asadar, acestea sunt principalele detalii de care trebuie sa tineti cont pentru obtinerea unui vin de calitate, pe care sa il savurati impreuna cu cei apropiati si cu care sa va puteti lauda atunci cand aveti oaspeti.